Sunday, September 22, 2013

air tangan kasih sayang

assalamualaikum semua..

Ha, ari ni aku masaak simple je sbb nak habiskan lauk dalam peti ai... aku duk sini beli lauk mentah untuk sminggu je terus leh jimat masa, jimat tenanga dan jimat duit...beli banyak simpan dalam peti ais..biasa aku beli kat pasar malam, pasar tani sbb ikan lebuh segar biasanya//dl pnah beli kat kedai runcit biasa, kulit ikan mcm dah sgt busuk tp isi dalam keras..bila masak isi jadi keras, lpas dr peristiwa tu mmg x beli dah ikan kat kedai runcit...biasa org ckp diorg suntik foselin utk bg ikan segar.betul ke x wallahuallam....
.
Ok sbb kami pon berdua, plus aku pon bkn reti nak masak lauk pelik2, aku amik keputusan masak
AYAM MASAK HALIA

Boleh la senang and simple je rsepi dia...sape2 xda idea nak masak lauk utk dinner @ lunch, kat bawah ni ada resepi sy kepilkan...

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam potong kecik @ ikut suka.
4 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1 inci halia*
cili padi (ikut kepedasan)*
sos tiram
kunyit
garam, gula, serbuk perasa
minyak
mayang halus
cara-cara: 

1- goreng ayam yg telah diperap dgn kunyit dan garam(jgn garing sgt)


 2- Mayang bahan betanda * dan tumis bahan tersebut sampai naik bau


3- Masukkan sesudu sos tiram, bahan perasa, gula dan garam.. kacau sampaii sebati. 

4- Maukkan ayam yg telah digoreng tadi ke dalam kuali dan kacau sampai sebati..masukkan air supaya ayam tadi berkuah...biarkan ayam mendidih sebelum dihidangkan 



ps: bab masak ni kadang2 x tau nk masak pe... nasib baik mr husband senang dalam bab makan ni yg penting pe yang di masak pedas... happy bila tgk dia tambah bila makan nasi....alhamdulillah...


No comments:

Post a Comment